BEL ONS NU

(071) 341 67 43

OPENINGSTIJDEN

07:45 - 21:00

ADVIEZEN & OEFENINGEN

Wij zijn weer open!

DE PRAKTIJK IS WEER OPEN

Corona maatregelen:

We mogen weer voorzichtig gaan opstarten met de fysiotherapie behandelingen. Daarbij volgen wij de recentste aanwijzingen van onze beroepsvereniging het KNGF, het RIVM en VWS. Waar mogelijk behandelen we nog op afstand via video of telefonisch consulten. Als het nodig is kunnen we ook weer in de praktijk afspreken. Dan proberen we zoveel mogelijk de 1,5 meter afspraak te handhaven, tenzij het voor de behandeling nodig is om je aan te raken.

Bij het maken van de afspraak zullen we een aantal vragen stellen naar je gezondheid zodat we de juiste beschermingsmaatregelen kunnen nemen. Wanneer je een afspraak hebt en er verandert de komende tijd iets in je gezondheid; en je op een van de volgende vragen "ja" antwoordt dan verzoeken wij je om contact met ons op te nemen zodat we kunnen bepalen of behandeling kan plaatsvinden. 

 • Heb je een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
 • Heb je de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
 • Heb je huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten? 
 • Is er bij jezelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Omdat goede handhygiëne verspreiding van het virus helpt voorkomen zullen wij je bij betreden van de praktijk vragen uw handen  te wassen. We verzoeken je afstand te bewaren waar mogelijk. De patiënten die een afspraak hebben met Kim of Marijke worden gevraagd om in de gang te wachten totdat je geroepen wordt. En de patiënten van Foke kunnen plaatsnemen in de wachtruimte/ keuken.

Wij vragen je verder het volgende:

 • Neem zelf 2 handdoeken mee!
 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • Ga thuis naar de wc, ga bij ons alleen indien noodzakelijk.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom alleen naar je afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na je behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

We zullen je ontvangen met een glimlach, maar je de hand niet schudden.
Foke, Kim en Marijke.

Adviezen

Goede houding voor het plassen

Voor het plassen is het van belang goed rechtop te zitten, omdat de plasbuis zich dan in een verticale positie bevindt:

image
 

Goede houding voor de ontlasting 

Voor het ontlasten is het van belang wat onderuit te zitten, omdat het rectum en de anus zich dan in een verticale positie bevinden:

image
 

Plasinstructie

 • Om te plassen gaat u rechtop op de wc zitten.
 • De voeten plat op de grond en licht naar buiten gedraaid zoals ook de knieën. De kleding laat u tot over de knieën zakken.
 • Nu probeert u de bekkenbodem te ontspannen om goed te kunnen plassen, hiervoor neemt u rustig de tijd.
 • Bent u klaar spant u de bekkenbodem één keer aan en laat weer los, daarna kantelt u rustig het bekken een aantal keren voor- en achterover. Zo kunnen ook de laatste restjes urine naar de plasbuis stromen en kunnen deze uitgeplast worden.

oefening bekken verticaalOefeningen

Heeft u klachten bij plassen/ontlasting dan is het verstandig om een afspraak met Foke te maken. Zij kan namelijk goed beoordelen of u oefeningen moet doen voor het sterker maken van de bekkenbodem of juist ontspanningsoefeningen. Ook geeft ze u adviezen specifiek op u situatie van toepassing.


Voor pijnklachten van het bekken of lage rug kunt u de volgende oefening proberen. Helpt dit niet dan is het raadzaam om een afspraak met ons te maken.

 1. Schuiven met benen
  Klik op deze link voor een instructiefilmpje
 2. Kleermakershouding: Ga op de rug liggen zet de benen gebogen neer met de voeten tegen elkaar. Laat nu de knieën naar buiten zakken. Laat de benen dan uithangen 10-30 seconden. Ga niet steeds met de knieen naar binnen en naar buiten!
 3. Hol/bol: Ga in kruiphouding zitten met de knieen recht onder de heupen en de handen recht onder de schouders. Maak nu afwisselend een holle en bolle rug. Beweeg hierbij niet naar voor of achter.